Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen om hun energierekening te verlagen en duurzaam te wonen. Toch horen ze steeds vaker berichten over leveranciers van zonnepanelen die failliet gaan. Dat zorgt voor onzekerheid bij huiseigenaren en bedrijven die net geïnvesteerd hebben in een zonnestroomsysteem.
Wat gebeurt er als een leverancier failliet gaat? Veel mensen vragen zich af of hun garantie en service in gevaar komen. In deze onzekere markt is het belangrijk om te weten waar je als klant aan toe bent en welke stappen je kunt nemen om risico’s te beperken.
Steeds meer bedrijven in de zonnepanelenbranche melden faillissementen, vooral sinds 2023. Brancheorganisaties melden dat meer dan 50 bedrijven in de sector, waaronder installateurs en servicepartners, recent zijn omgevallen. Prijsdruk, veranderingen in de salderingsregeling en stijgende materiaalkosten spelen hierbij een centrale rol.
Huiseigenaren en bedrijven ondervinden hierdoor directe gevolgen, zoals niet-gehonoreerde garanties en het wegvallen van servicecontact. Consumenten zoeken naar nieuwe aanbieders of diensten, zoals De Zonnepaneel Verwijderaar, om onderhoud en verwijdering van defecte panelen te waarborgen.
Deze ontwikkeling vergroot de nadruk op het kiezen van financieel gezonde leveranciers en het afsluiten van aanvullende garantiedekking bij externe partijen. Bestaande investeerders ervaren, volgens Statline, groeiende onzekerheid door het sterk fluctuerende aantal actieve leveranciers.
Vrijwillig stoppen biedt zonnepanelenbedrijven meer regie bij het beëindigen van hun activiteiten. Eigenaren bepalen zelf het moment en de wijze van liquidatie, waardoor ze activa zoals voorraad en inventaris tegen marktconforme prijzen kunnen verkopen. Personeel ontvangt doorgaans tijdiger duidelijkheid over hun positie, in tegenstelling tot een abrupt faillissement, waar een curator alles afhandelt en vaak activa snel en tegen lagere bedragen verkoopt.
Werknemers profiteren van een gestructureerde overgang, terwijl klanten vaak actiever worden geïnformeerd over de levering of service van systemen.
Vrijwillig stoppen resulteert meestal in lagere restschulden voor ondernemers omdat baten efficiënter worden verdeeld. Dit traject biedt aanzienlijke voordelen in een markt met afnemende marges en onzekerheid door prijsdruk, regelgeving en het wegvallen van steunmaatregelen sinds 2023.
Wanneer leveranciers failliet gaan of stoppen ontstaat er vaak een overschot aan zonnepanelen waar geen directe bestemming voor is. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die gebruikte panelen een tweede leven geven bij bijvoorbeeld scholen of maatschappelijke projecten. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid maar helpt ook verspilling te voorkomen.
Daarnaast kiezen sommige bedrijven ervoor om defecte of verouderde panelen te recyclen. Zo worden waardevolle materialen hergebruikt en blijft de impact op het milieu beperkt. Door te kiezen voor deze alternatieven kunnen zowel bedrijven als particulieren hun steentje bijdragen aan een circulaire economie.
Van groot tot klein, bij ons moet u zijn
Verbouwing of renovatie en moeten uw zonnepanelen tijdelijk worden verwijderd? Of zoekt u als woningcorporatie, dakkapel specialist of dakdekker een betrouwbare partner voor betrouwbare demontage, opslag en onderhoud van zonnepanelen? Wij staan voor u klaar. Vraag een vrijblijvende offerte aan of lees meer over de zakelijke mogelijkheden.
© dezonnepaneelverwijderaar | Alle rechten voorbehouden
Onderdeel van: